Safehouse

Axicure heeft op dit moment op 3 verschillende plekken in Deventer een beschermd wonen locatie, ook wel safehouse/soberliving house genoemd. Elk huis staat midden in de wijk. In samenwerking met woningbouwverenigingen, makelaars, de gemeente Deventer en de buren is dit tot stand gekomen.

Een safehouse is een veilig woonhuis waarbinnen begeleiding wordt gegeven met de focus op een clean en zelfstandig leven en re-integratie binnen de samenleving. Tijdens je begeleidingstraject wonen onze deelnemers op zo'n locatie met andere lotgenoten/fellows. Er is geen permanent toezicht, er wordt van de bewoners verwacht dat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen. 

De huizen zijn geschikt voor 3 tot 5 personen per huis. Deelnemers hebben een gedeelde of een eigen slaapkamer, afhankelijk van waar ze in hun traject zitten, voorzien van bed, kast en bureau. Er is een gedeelde woonkamer, keuken, badkamer en toilet. De woning is volledig gemeubileerd en voorzien van alle noodzakelijke middelen zoals wifi, computer, tv, koelkast, wasmachine, e.d. Er wordt van de bewoners verwacht dat ze door middel van een schoonmaakrooster het huis zelf schoon houden. Ook bij boodschappen doen, de was doen en koken wordt een stuk zelfstandigheid verwacht.

Er is 24/7 beschikbare telefonische begeleiding bij incidenten. Mocht het nodig zijn dat er begeleiding komt, kan er binnen een kwartier iemand aanwezig zijn. Er zijn wekelijkse onverwachte huiscontroles en urinecontroles om de veiligheid van de bewoners te waarborgen en eventueel gebruik boven tafel te krijgen. In alle huizen geldt een zero-tolerance beleid op gebruik. Voor alle huizen gelden strikte huisregels, om overlast te voorkomen en om in huis de sereniteit te bewaren.

De duur van het begeleidingstraject in combinatie met verblijf in een van de huizen is maximaal 1 jaar, na het afsluiten van de abstinentie gerichte verslavingsbehandeling.