Het programma

Axicure heeft naast de individuele aandacht per persoon een specifiek samengesteld programma. Iedereen die net uit de kliniek komt, start met een programma van 5 ochtenden per week. Door de fasen heen worden er dan 3 dagen afgebouwd tot aan de uitstroom.  

Het programma wordt 3 ochtenden per week in de groepsruimte in Epse gegeven waarbij er wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch. De andere 2 ochtenden vindt het plaats in 1 van de safehousen.

 

Alle deelnemers hebben de beschikking over een sportpas waar ze overdag onbeperkt gebruik van kunnen maken. Axicure heeft hierover afspraken gemaakt met sportschool Fit life 4 U in Deventer. Sporten en bewegen is goed voor je lichaam en geest en belangrijk in de begeleiding.

Een van de componenten in de begeleiding is het zoeken van een hobby. Hierin faciliteert Axicure ook als het gaat om het verzorgen van materialen op het gebied van tekenen, schilderen, knutselen, modelbouw, e.d.

Elke 2 maanden wordt er een groepsuitje georganiseerd. Hierbij kun je denken aan een avond naar de bioscoop, gezamenlijk uit eten gaan, een dag naar een pretpark e.d. Deze uitjes hebben een verplicht karakter. Het is namelijk in herstel heel belangrijk om leuke dingen te doen en tegelijk te gaan ervaren dat het leven zonder drank en drugs ook leuk kan zijn. Ook is het belangrijk om in een veilige setting te gaan oefenen om sociale activiteiten nuchter/clean te gaan doen op plekken waar gebruikt wordt en te leren omgaan met deze triggers.

Wekelijks vindt er in alle huizen een huiskamerbespreking plaats. Tijdens dit samenkomen wordt het reilen en zeilen in huis besproken in het bijzijn van een begeleider. 

Vanaf week 6 wordt er van je verwacht dat je vrijwilligerswerk hebt. Hiervoor kun je eventueel vrijstelling krijgen van het programma. Verder wordt er verwacht dat je je afspraken buiten het programma om plant.